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QUESTIONS AND ANSWERS 
Request for Qualifications for Geotechnical Site Investigation Services  

in the Silicon Valley to Central Valley Line (RFQ) 
RFQ Sections 2.0 and 3.1 

 

Question No. 1 (Two Parts):  

This RFQ is mainly for GeoTech services, but if there are environmental sensitive areas on site, 
then it may be possible that services such as biological construction monitoring, nesting bird 
surveys, endangered species surveys, and wetland delineations services will be needed. I would 
like to go to the pre-bid meeting next week and just wanted to know if there is potentially the 
above work in this RFQ.  

Answer No. 1:   

1) The pre-bid conference is optional and it is up to you and your company whether you would 
like to attend.  It is provided as an opportunity to know more about the Project and this RFQ, as 
well providing networking opportunities for primes and subcontractors. 

2) No, environmental services involving biological construction monitoring, nesting bird surveys, 
endangered species surveys, and wetland delineations for this area are not included in this RFQ 
and are already being performed under other contracts. 

Question No. 2: 

Section 5.4.2.1.B. “Lead Geotechnical Engineer” (page 19) of the RFQ indicates that the 
individual responsible for delivery of all technical requirements in the Scope of Work should 
have at least 10 years of experience in geotechnical investigation and be a California licensed 
Geotechnical Engineer (GE). Our proposed team will have multiple registered California licensed 
Geotechnical Engineers in key senior roles. We’d potentially prefer to fill the individual 
responsible for delivery of all technical requirements in the Scope of Work role with a highly 
qualified California licensed Certified Engineering Geologist (CEG) that may be a better fit with 
respect to relevant experience. Could it be acceptable to identify a CEG, who is not a GE, as the 
individual responsible for delivery of all technical requirements in the Scope of Work? 

  



 

 

Answer No. 2:   

No, the RFQ Section 5.4.2.1.B. requirement is mandatory, and as required, the Lead Geotechnical 
Engineer must be a California licensed Geotechnical Engineer with at least ten years of experience in 
geotechnical investigation.  

Question No. 3:  

Will winning and executing the contract for Geotechnical Investigation (Silicon Valley to Central Valley), 
either in a Prime or a Subconsultant role, create an organizational conflict of interest and thereby 
preclude the winning Consultant(s) from participating in subsequent design-build segments (Silicon 
Valley to Central Valley)? 

Answer No. 3:   

In accordance with the Organizational Conflict of Interest provision in the RFQ Section 3.6 and the 
Authority’s Conflict of Interest Policy (see 
http://hsr.ca.gov/docs/about/doing_business/Organizational_Conflict_Interest_Policy_Final9152011.pd
f), please submit a formal request to the Chief Counsel in order to fully answer your inquiry.  You may 
expedite the inquiry by copying the RFQ Point of Contact with the formal request. 
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